Karton is ruigweg te verdelen in 2 soorten; hieronder vertellen we er meer over.
Fefco (Golfkarton)
Voor golfkartonnen dozen bestaat de Fefco-standaard. Deze standaard omschrijft uitvoeringen van dozen. Denk hierbij aan de vorm van de bovenkleppen en onderkleppen: zijn ze aanwezig, sluiten ze aan of vallen ze over elkaar heen of zijn ze zodanig van vorm dat ze zelfsluitend zijn? Ook uitsparingen bijvoorbeeld in de zijkant van de doos, die dienen als handgrepen, kunnen onderdeel zijn van de omschrijving. De bekendste uitvoering is de Fefco 0201, die in de volksmond Amerikaanse vouwdoos wordt genoemd.
De golven zijn gestandaardiseerd aan de hand van de volgende indeling:
- A, de grove golf, met een golfhoogte van ± 4½ mm en ongeveer 120 golven per meter
- B, de fijne golf, met een golfhoogte van ± 2½ mm en ongeveer 160 golven per meter
- C, de middel-grove golf, met een golfhoogte van ± 3½ mm en ongeveer 140 golven per meter
- D, de goliath-golf, met een golfhoogte van ± 9 mm en ongeveer 70 golven per meter
- E, met een golfhoogte van ± 1,2 mm hoog en ongeveer 300 golven per meter
- F, de microgolf, met een golfhoogte van ± 0,8 mm hoog is en ongeveer 600 golven per meter
- G en N, met een golfhoogte van ±0,5 mm en ongeveer 550 golven per meter
De meest-voorkomende combinatie van golven bij golfkarton met 5 lagen is de C/B combinatie, maar in principe is elke combinatie mogelijk.
Ecma (Massief of vouwkarton)
Voor massief karton en vouwkarton bestaat de Ecma-norm. Met dit karton zijn meer vormen te realiseren dan met golfkarton.
Vouwkarton is een materiaal dat uit meerdere lagen cellulosevezels (afkomstig van oud papier, houtslijp en/of cellulose) bestaat. Het materiaal wordt opgebouwd uit meerdere lagen die veelal ieder een eigen samenstelling hebben.
De bovenzijde is vrijwel altijd voorzien van een coating/strijklaag waardoor een uitstekend drukresultaat bereikt kan worden in diverse druktechnieken als offset, diepdruk of flexodruk. Dit geeft de fabrikanten van producten de mogelijkheid om belangrijke productinformatie op de verpakkingen aan te brengen en aantrekkelijke verpakkingsontwerpen te maken.
Uitgedrukt in gewicht spreekt men gewoonlijk van vouwkarton wanneer het gewicht ligt tussen 180 en + 600 g/m2gram per m2. Daaronder spreekt men van papier, daarboven van massief karton.
Vouwkarton is sterk. Stijfheid, sterkte en stevigheid zorgen ervoor om de producten tijdens distributie te beschermen en bieden de consument ook gemak tijdens het gebruik.
Het overgrote deel van de productie van vouwkarton wordt verwerkt tot dozen en doosjes, veelal consumentenverpakking. Toepassingen lopen uiteen van zeer hoogwaardige cosmeticaverpakkingen tot bijvoorbeeld ijzerwaren. Zowel in food als in non-food wordt vouwkarton ingezet voor primaire en secundaire verpakkingen. Vouwkarton kan op vele manieren vormgegeven worden door de uitstekende verwerkbaarheid op het gebied van stansen, vouwen en verlijmen. Daarnaast is het geschikt voor diverse bedrukkingtechnieken, maar ook bijvoorbeeld om hoogglans en/of zilver/goud– of hologramfolie aan te brengen. Dit geeft verpakkingsontwerpers de mogelijkheid om functionele en creatieve verpakkingen te maken.
De combinatie van al deze mogelijkheden maakt dat vouwkarton niet alleen bescherming aan de inhoud geeft, maar ook een zeer wezenlijke marketing en promotiefunctie heeft door een product een duidelijke en herkenbare identiteit te geven. Bekijk onze inspiratiepagina over Printen op karton met voorbeeldcases en onze mogelijkheden.
Hier volgen nog een paar voorbeelden van vouwkarton:
Virgin Fibre Board vs. Recycled Fibre Boards
Virgin Fibre Board, ook wel bekend als primair vezelkarton, is een type karton dat volledig uit nieuw, ongebruikt materiaal bestaat. Dit materiaal is gemaakt van houtpulp (cellulose). Omdat het uit nieuwe vezels bestaat, is Virgin Fibre Board sterker en heeft het een schonere, helderdere uitstraling dan karton gemaakt dan Recycled Fibre Boards. Dit maakt het een uitstekende keuze voor hoogwaardige verpakkingen en producten waarbij de esthetische uitstraling van belang is.
Virgin Fibre Boards zijn noodzakelijk wanneer er strenge hygiënische vereisten zijn, zoals in de voedsel- en farmaceutische industrie, waar verpakkingen geen eerder contact met potentieel schadelijke stoffen mogen hebben gehad.
Hieronder een overzicht van verschillende soorten Virgin Fibre Board en Recycled Fibre Boards en hun eigenschappen:
GC1 (Gloss Coated 1) – Virgin Fibre Board
GC1 is een hoge kwaliteit vouwkarton dat overwegend wordt gebruikt voor de verpakking van luxegoederen, cosmetica, en farmaceutische producten. Het behoort tot de groep van Virgin Fibre Boards, wat betekent dat het volledig uit nieuw materiaal bestaat. Het heeft een hoog witheidsniveau aan de bovenkant, waardoor het uitstekend geschikt is voor kleurendruk en gedetailleerde ontwerpen. De andere kant is meestal ook wit, maar kan iets minder helder zijn dan de bovenkant.
GC2 (Gloss Coated 2) – Virgin Fibre Board
GC2 karton is vergelijkbaar met GC1 in termen van gebruik, maar heeft een iets minder witte onderkant, die meestal in een crème of lichte grijstint komt. Het valt ook in de categorie van Virgin Fibre Boards. De bovenkant is nog steeds helderwit en ideaal voor kleurendruk. Dit type karton wordt vaak gebruikt voor voedselverpakkingen, cosmetica, en gezondheidszorgproducten.
GD1 (Gloss Coated Duplex 1) – Recycled Fibre Board
GD1 is een duplexkarton met een gecoate, glanzende bovenkant en een ongecoate, ruwe achterkant, meestal in grijs. Dit soort karton behoort tot de groep van Recycled Fibre Boards, wat betekent dat ze grotendeels uit gerecycled materiaal bestaan. De gecoate zijde is ideaal voor aantrekkelijke ontwerpen en de ruwe achterkant maakt het duurzaam en sterk. Het wordt vaak gebruikt voor verpakkingen van droge voedingsmiddelen, schoonmaakproducten, en industriële producten.
GD2 (Gloss Coated Duplex 2) – Recycled Fibre Board
Net als GD1 is GD2 een duplexkarton, maar valt in de categorie van Recycled Fibre Boards. Het heeft een lager witheidsniveau aan de bovenkant en de ruwe, ongecoate achterkant is doorgaans bruin. Dit maakt het een goedkopere optie vergeleken met Virgin Fibre Boards, maar nog steeds betrouwbaar voor gedetailleerde drukwerk. Het is uitermate geschikt voor verpakkingen van bulkproducten zoals voedsel (non-direct).
Het is duidelijk dat het soort karton dat je kiest voor je verpakking een aanzienlijke impact kan hebben op zowel de uitstraling als de functionaliteit ervan. Hoewel Virgin Fibre Boards zoals GC1 en GC2 een hoge helderheid en sterkte bieden, kunnen Recycled Fibre Boards zoals GD1 en GD2 een kosteneffectieve en milieuvriendelijke keuze zijn. Het is belangrijk om de unieke behoeften van je product te overwegen bij het kiezen van het juiste type karton.