Groots in specialistische bedrukkingen

Alles wat je wilt weten over karton

Karton is ruigweg te verdelen in 2 soorten; hieronder vertellen we er meer over.

Fefco (Golfkarton)

Voor golfkartonnen dozen bestaat de Fefco-standaard. Deze standaard omschrijft uitvoeringen van dozen. Denk hierbij aan de vorm van de bovenkleppen en onderkleppen: zijn ze aanwezig, sluiten ze aan of vallen ze over elkaar heen of zijn ze zodanig van vorm dat ze zelfsluitend zijn? Ook uitsparingen bijvoorbeeld in de zijkant van de doos, die dienen als handgrepen, kunnen onderdeel zijn van de omschrijving. De bekendste uitvoering is de Fefco 0201, die in de volksmond Amerikaanse vouwdoos wordt genoemd.

De golven zijn gestandaardiseerd aan de hand van de volgende indeling:

  • A, de grove golf, met een golfhoogte van ± 4½ mm en ongeveer 120 golven per meter
  • B, de fijne golf, met een golfhoogte van ± 2½ mm en ongeveer 160 golven per meter
  • C, de middel-grove golf, met een golfhoogte van ± 3½ mm en ongeveer 140 golven per meter
  • D, de goliath-golf, met een golfhoogte van ± 9 mm en ongeveer 70 golven per meter
  • E, met een golfhoogte van ± 1,2 mm hoog en ongeveer 300 golven per meter
  • F, de microgolf, met een golfhoogte van ± 0,8 mm hoog is en ongeveer 600 golven per meter
  • G en N, met een golfhoogte van ±0,5 mm en ongeveer 550 golven per meter

De meest-voorkomende combinatie van golven bij golfkarton met 5 lagen is de C/B combinatie, maar in principe is elke combinatie mogelijk.

Ecma (Massief of vouwkarton)

Voor massief karton en vouwkarton bestaat de Ecma-norm. Met dit karton zijn meer vormen te realiseren dan met golfkarton.

Vouwkarton is een materiaal dat uit meerdere lagen cellulosevezels (afkomstig van oud papier, houtslijp en/of cellulose) bestaat. Het materiaal wordt opgebouwd uit meerdere lagen die veelal ieder een eigen samenstelling hebben.

De bovenzijde is vrijwel altijd voorzien van een coating/strijklaag waardoor een uitstekend drukresultaat bereikt kan worden in diverse druktechnieken als offset, diepdruk of flexodruk. Dit geeft de fabrikanten van producten de mogelijkheid om belangrijke productinformatie op de verpakkingen aan te brengen en aantrekkelijke verpakkingsontwerpen te maken.

Uitgedrukt in gewicht spreekt men gewoonlijk van vouwkarton wanneer het gewicht ligt tussen 180 en + 600 g/m2gram per m2. Daaronder spreekt men van papier, daarboven van massief karton.

Vouwkarton is sterk. Stijfheid, sterkte en stevigheid zorgen ervoor om de producten tijdens distributie te beschermen en bieden de consument ook gemak tijdens het gebruik.

Het overgrote deel van de productie van vouwkarton wordt verwerkt tot dozen en doosjes, veelal consumentenverpakking. Toepassingen lopen uiteen van zeer hoogwaardige cosmeticaverpakkingen tot bijvoorbeeld ijzerwaren. Zowel in food als in non-food wordt vouwkarton ingezet voor primaire en secundaire verpakkingen. Vouwkarton kan op vele manieren vormgegeven worden door de uitstekende verwerkbaarheid op het gebied van stansen, vouwen en verlijmen. Daarnaast is het geschikt voor diverse bedrukkingtechnieken, maar ook bijvoorbeeld om hoogglans en/of zilver/goud– of hologramfolie aan te brengen. Dit geeft verpakkingsontwerpers de mogelijkheid om functionele en creatieve verpakkingen te maken.

De combinatie van al deze mogelijkheden maakt dat vouwkarton niet alleen bescherming aan de inhoud geeft, maar ook een zeer wezenlijke marketing en promotiefunctie heeft door een product een duidelijke en herkenbare identiteit te geven. Bekijk onze inspiratiepagina over Printen op karton met voorbeeldcases en onze mogelijkheden.