Groots in specialistische bedrukkingen

Dubbele snijlijnen voorkomen

Je hebt een bericht ontvangen dat je snijlijnen er dubbel in staan. Wat is er aan de hand? En hoe kan je dit voorkomen? In deze kennisbank geven we antwoorden op deze vragen.

Wanneer je het bestand hebt geopend zie je geen dubbele lijnen, toch heb je een opmerking gekregen over dubbele lijnen. Om te controleren hoe je snijlijn is opgebouwd kan je het beste je PDF document openen in Illustrator.

  1. Klik op “Weergave”
  2. kies voor “Omtrek” in plaats van “Voorvertoning”.
  3. In de volgende afbeelding zie je bovenin een onjuiste manier en daaronder de correcte versie van hoe snijlijnen eruit horen te zien.

dubbele snijlijnen illustrator

Ondanks dat beide lijnen er in de voorvertoning hetzelfde uitzien is er een groot verschil in opbouw. De bovenste variant is technisch bekeken geen snijlijn, maar een gevuld vlak. Als je het object selecteert kan je dit controleren doordat alleen het vulvlak tool is gebruikt.

Het bovenste voorbeeld geeft in de “voorvertoning” alleen een vulkleur aan:

Het onderste voorbeeld geeft in de “voortvertoning” een lijnkleur aan:

Ik weet zeker dat ik oorspronkelijk lijnen heb getekend, waarom zijn deze snijlijnen omgezet naar gevulde paden?

Er zijn meerdere oorzaken waarom lijnen worden omgezet naar gevulde paden. Deze kunnen zijn:

  • Je hebt de optie gebruikt “Object” > “Pad” > “Omtreklijn”, deze optie zet alle lijnen om naar gevulde paden.
  • Je hebt de optie gebruikt “Object” > “Afvlakken transparantie”, deze optie zet ook lijnen om naar gevulde paden, wanneer het vinkje aan staat bij “Alle penseelstreken omzetten in omtrekken”. Wanneer je deze optie bewust wilt gebruiken, zet dan dit vinkje uit om te voorkomen dat je snijlijnen worden omgezet.
  • Er is afvlakking opgetreden door Illustrator. Soms kunnen schaduweffecten de reden zijn waarom Illustrator of Indesign gedeeltes afvlakt.
  • Je hebt het bestand geopend in een ander programma die geen goede ondersteuning heeft voor sommige grafische effecten. Ook dan kan het ontwerp soms onbedoeld afgevlakt worden.

Wat kan ik nu het beste doen?

Helaas is er geen makkelijke manier om de lijnen te herstellen. De kortste weg is om terug te vallen op een oudere versie van je ontwerp waar de lijnen niet dubbel staan. Als dit ontwerp niet meer aanwezig is dan zit er helaas niets anders op dan deze lijnen opnieuw te tekening op de juiste manier!