Groots in specialistische bedrukkingen

Hoe breng ik een vouwlijn aan?

Wil je een vouw/ril lijn aangeven in je opmaak? Hier leer je hoe dit in z’n werk gaat! Het aanbrengen van een vouwlijn werkt eigenlijk exact hetzelfde als het aanbrengen van snijlijnen.

Een vouwlijn is een lijn die gebruikt maakt van een steunkleur. De naam van deze steunkleur is erg belangrijk. Vul hiervoor de naam “Crease” in, de kleur van deze lijn is niet belangrijk, maar probeer een opvallende kleur te gebruiken. Hieronder volgt een stappenplan per applicatie:

Adobe Illustrator

 1. Klik op Window (Venster)
 2. Klik op Swatches (Stalen)
 3. Dubbelklik op een bestaande kleur waar je een steunkleur van wilt maken
  1. Kies bij Swatch name (Naam staal) voor de naam “Crease”
  2. Kies bij Color Type (Kleur type) voor Spot color (Steun kleur)
  3. De kleurtint is in principe onbelangrijk, maar kies voor een contrasterende kleur. Vaak wordt hier een Magenta kleur gekozen.
 4. Eenmaal opgeslagen zie je dat jouw kleur nu een klein wit rechthoekje heeft met een zwart stipje erin. Dit is een bevestiging dat je met succes een steunkleur hebt aangemaakt in je bestand!
 5. Breng vouwlijnen aan door lijnen te voorzien van deze steunkleur.

Adobe Indesign

 1. Druk op F5 voor het swatch menu
 2. Dubbelklik op een kleur waar je een steunkleur van wilt maken
  1. Kies bij Swatch name voor de naam “Crease”
  2. Kies bij Color Type voor Spot color
  3. De kleurtint is in principe onbelangrijk, maar kies voor een contrasterende kleur. Vaak wordt hier een Magenta kleur gekozen.
 3. Eenmaal opgeslagen zie je dat jouw kleur nu een klein wit rechthoekje heeft met een zwart stipje erin. Dit is een bevestiging dat je met succes een steunkleur hebt aangemaakt in je bestand!
 4. Breng vouwlijnen aan door lijnen te voorzien van deze steunkleur.