Groots in specialistische bedrukkingen

Kleur-ruimte van je document instellen

Voor het goed aanleveren van bestanden dient er in de juiste kleur-ruimte gewerkt te worden. Wij werken met de volgende specificaties:

RGB: sRGB IEC61966-2.1
CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)

Hieronder volgen een paar handleidingen van diverse grafische pakketten. Als u een engelstalig pakket van Adobe heeft geïnstalleerd, staan de instellingen vaak op “U.S. Web Coated (SWOP)” dit is onverstandig aangezien de Amerikaanse SWOP inkten anders zijn dan de Europese norm. Kleuren kunnen hierdoor sterk afwijken.

Adobe Indesign

1. Zorg dat er geen bestand geopend is in Indesign
  2. Klik: Edit / Bewerken
  3. Klik: Colour Settings / Kleur instellingen
  4. Kies nu de juiste kleurprofielen bij RGB en CMYK zoals hierboven vermeld.

Adobe Illustrator

1. Zorg dat er geen bestand geopend is in Illustrator
  2. Klik: Edit / Bewerken
  3. Klik: Colour Settings / Kleur instellingen
  4. Kies nu de juiste kleurprofielen bij RGB en CMYK zoals hierboven vermeld.

Adobe Photoshop

1. Zorg dat er geen bestand geopend is in Photoshop
  2. Klik: Edit / Bewerken
  3. Klik: Colour Settings / Kleur instellingen
  4. Kies nu de juiste kleurprofielen bij RGB en CMYK zoals hierboven vermeld.

Serif Affinity Photo

Globale instellingen (dus instellen voor toekomstige nieuwe bestanden

1. In Affinity Photo
  2. Preferences (Color option)
  3. select an RGB, CMYK, Grayscale or LAB color profile from the pop-up menus.
  4. Kies nu de juiste kleurprofielen bij RGB en CMYK zoals hierboven vermeld.

Voor het aanpassen van een bestaand bestand naar andere kleurprofielen:

1. From the Document menu, select Convert Format / ICC Profile.
  2. Select a profile from the list in the dialog.
  3. Click Convert.

Canva

Op dit moment heeft  Canva niet de mogelijkheid om CMYK kleuren te gebruiken in je ontwerp.

Maar als je het ontwerp exporteert als PDF is er wel een mogelijkheid om kleuren te converteren naar CMYK. Helaas kan je hier geen FOGRA39 als uitvoerprofiel kiezen, maar wordt er een GRACoL2006 profiel ingesloten.

Dit is wederom een standaard die in de Verenigde Staten gebruikt wordt.

Als conclusie: wij kunnen PDF’s van uit Canva drukken, maar hou rekening met onbedoelde kleurafwijkingen.